Kopfbereich

Есенциална тромбоцитемия


Есенциалната тромбоцитемия (ЕТ) е заболяване на костния мозък, характеризиращо се със свръхпродукция на тромбоцити (кръвни плочки). Тази свръхпродукция на тромбоцити може да доведе до повишен риск от образуване на кръвни съсиреци (тромби) и кървене (кръвоизлив). С успешно лечение, обаче, повечето пациенти с ЕТ имат близка до нормалната продължителност на живота.

  • Информация на експертно ниво за регистрирани ползватели.
    Общодостъпно съдържание. За информация на експертно ниво е необходима регистрация.
    Причина & Симптоми
  • Информация на експертно ниво за регистрирани ползватели.
    Общодостъпно съдържание. За информация на експертно ниво е необходима регистрация.
    Диагноза & Лечение


Причина

Причината за есенциалната тромбоцитемия все още не е известна.

Симптоми

Много пациенти с есенциална тромбоцитемия (ЕТ) остават без симптоми за дълъг период от време.

Ролята на тромбоцитите

Тромбоцитите играят важна роля в образуването на кръвни съсиреци. Симптомите на заболяването могат да бъдат потвърдени или чрез много високия брой тромбоцити, или, в други случаи, с помощта на функциите, които те осъществяват. Големият брой нефункционални тромбоцити, циркулиращи в кръвния поток, може да доведе до кървене, докато големият брой нормални тромбоцити повишава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Кървене и нарушения в микроциркулацията

Кървенето се появява най-вече под формата на кръвотечение от носа и кървене на венците, но също може да се случи в стомаха и областта на червата, както и през кожата.
Когато в най-малките съдове започнат да се образуват кръвни съсиреци, доставката на кръв към засегнатата тъкан ще стане ограничена. Това се случва при около половината от пациентите и е забележимо по пръстите на ръцете и краката като зачервяване на кожата, което е съпроводено с отток (еритромелалгия) и чувство на парене и изтръпване. От страна на централната нервна система това се проявява под формата на функционални смущения като повтарящи се зрителни и говорни нарушения, световъртеж, затруднено равновесие, парализа и дори припадъци.

Възможни усложнения

Най-честите усложнения, които възникват при есенциалната тромбоцитемия, са кръвни съсиреци (тромбоза) във венозната система, или в артериалната система (инфаркти). Те могат да се появят в големите съдове на горната част на корема (портална вена, чернодробни вени, вените на далака, мезентериални вени), както и в коронарните артерии и в артериите, които кръвоснабдяват мозъка.
Общото състояние на кръвоносните съдове също играе решаваща роля в кръвосъсирването, следователно, колкото по-възрастен е човек, толкова по-голям е рискът.